Wel eens gedacht aan het maken van een reis dwars door Europa? Van de ijskoude Noorse fjorden via Zweden, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk naar het warme water van de Adriatische Zee? En dan niet in een paar uur per vliegtuig, maar in zes dagen per trein? Het lijkt wel een anachronisme, maar slow travelling is bezig met een come back, in een tijd waarin we Easy Jet en Ryan Air ons het avontuur van de reis hebben laten afpakken in ruil voor zogenaamde tijdwinst. Vergelijk het met de opkomst van de vooral onder hipsters weer zeer populaire filterkoffie. Geen Nespresso-machines meer die het water razendsnel door de cups jagen, maar een ouderwets filter met versgemalen koffie waar het water tergend langzaam doorheen sijpelt. De romantisch ingestelde geest neemt weer de tijd… en de trein. Geen reismiddel is bovendien geschikter om je te verliezen in sublieme landschappen, een favoriete romantische bezigheid. Neem de route Bergen – Oslo – Malmö – Kassel – München – Bologna. Van Bergen naar Oslo rijdt de trein via de spectaculaire Hardangervidda, met 1222 meter het hoogste bergplateau van Europa en het decor voor wat Lonely Planet één van de allermooiste treintracés ter wereld noemt. Dan is er de rit van Malmö naar Kopenhagen via ‘The Bridge’ over de adembenemend wijdse Øresund. Via Denemarken eenmaal in Hamburg aangekomen, gaat de reis naar het uiterste zuiden van Duitsland voor het fenomenale laatste traject. Dwars door de Beierse en Oostenrijkse Alpen en de Italiaanse Dolomieten brengt de trein je via de Brennerpas naar Bologna, een stad met een Middeleeuws hart, onaangetast door massatoerisme.
Deze foto is genomen op die route door de Brennerpas. Het is alsof je met de trein door een schilderij van Caspar David Friedrich rijdt. Romantischer kan reizen niet worden…