Van 11 oktober 2014 tot en met 25 januari 2015 is in Het Noordbrabants Museum in ‘s
Hertogenbosch een staalkaart te zien van de negentiende-eeuwse romantische schilderkunst van de Lage Landen. In de tentoonstelling wordt met ruim honderd schilderijen, meubilair, kleding en muziek een beeld geschetst van deze invloedrijke periode uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.
Het hart van de tentoonstelling Een Romantische Reis wordt gevormd door de collectie Rademakers. Een unieke, omvangrijke en zeer coherente verzameling van uitsluitend romantische schilderijen uit de eerste zeven decennia van de negentiende eeuw, gemaakt door kunstenaars uit Nederland en België.  De werken zijn bijeengebracht door de in Roosendaal geboren Jef Rademakers en zijn vrouw Ursula. Na een succesvolle carrière als televisieproducent zoekt Jef Rademakers een nieuwe manier om zijn leven – naar eigen zeggen – te ‘betoveren’. Hij begint met het verzamelen van Nederlandse en Belgische meesters en werpt zich op als pleitbezorger van het romantische levensgevoel.
Met tussenstops in o.a. Sint Petersburg, Leuven en Helsinki heeft de verzameling de afgelopen jaren een spraakmakende wereldtournee beleefd. De tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum wordt de eindhalte. Het is de eerste én de laatste kans om de volledige Collectie Rademakers in zijn huidige omvang in Nederland te ervaren, Jef en Ursula Rademakers hebben besloten na vijfentwintig jaar een punt te zetten achter hun verzamelwoede.
De romantiek is ook vertegenwoordigd in de vaste presentatie van Het Noordbrabants Museum. In de achttiende-eeuwse paleiszalen neemt de kunstenaarsdynastie van de familie Knip een belangrijke plaats in. Vader Josephus Augustus Knip stond bekend om zijn idyllische landschappen. Dochter Henriëtte Ronner-Knip bereikte de top van haar roem met haar kattenschilderijen. In de Blauwe Salon wordt vroeg negentiende-eeuwse genreschilderkunst getoond van internationaal gewaardeerde Brabantse kunstenaars als Adriaan de Lelie en Petrus van Schendel.