HANS KENNEPOHL
‘DE ROMANTIEK KENNEN IS JEZELF KENNEN.’
De filosoof en journalist Hans Kennepohl (1967) is hoofd Programmering van het Rotterdamse debatcentrum Arminius en eigenaar van het Amsterdamse bureau Serious Culture. Hij studeerde filosofie en sociale geografie en was jarenlang voorzitter van het filosofisch café Felix & Sofie in Amsterdam. We zijn nog nooit zo romantisch geweest is zijn debuut.
Koning Willem-Alexander en zwartgeklede gothics, Montessorischolen en de Partij voor de Dieren, ambachtelijk brood en het blad Happinez – ze hebben één ding gemeen: de romantiek. Deze beweging, zo’n tweehonderd jaar geleden ontstaan, is wel ‘de grootste verandering in het westerse bewustzijn ooit’ genoemd. In We zijn nog nooit zo romantisch geweest beschrijft Hans Kennepohl de invloed van de romantiek op allerlei onderdelen en aspecten van ons leven: van onze geboorte tot voorbij onze dood, van het eten dat we dagelijks tot ons nemen tot het nationalisme dat telkens weer de kop opsteekt. Hij ziet concrete aanwijzingen dat de romantiek wereldwijd zal uitgroeien tot een universele levensbeschouwing – zelfs in landen als China.
Terwijl het romantische levensgevoel in de jaren zestig nog beperkt bleef tot een subcultuur die in opstand kwam tegen de gevestigde orde, heeft het zich in de laatste decennia ontwikkeld tot de ‘mainstream’ van de samenleving. Het ideaal van authenticiteit, ‘jezelf zijn’, is voor veel mensen een vervanging voor religie. We beschouwen onszelf graag als uniek en origineel – maar lijken meer op elkaar dan we denken. De romantiek kennen is jezelf kennen.
‘Als u nu iemand uit de zestiende eeuw zou ontmoeten, dan zou dat waarschijnlijk uitlopen op een ongemakkelijke situatie. U zou hem maar moralistisch, conservatief en hypocriet vinden. Op zijn beurt zou hij zich ergeren aan uw gebabbel over gevoelens. Voor hem bent u sentimenteel, egocentrisch en bot. Een vriendschap tussen u beiden is vrijwel onmogelijk — daarvoor bent u te romantisch, u denkt en voelt op een totaal andere manier. Er gaat geen uur voorbij waarin u niet een gedachte heeft die door de romantiek is beïnvloed. De romantiek kennen is jezelf kennen.’