NRC HANDELSBLAD, ARNOLD HEUMAKERS4 **** ‘EEN BELANGRIJK BOEK.’

VOLKSKRANT, OLAF TEMPELMAN: 4 **** ‘DE ROMANTIEK IS NOOIT WEGGEËBD, DIE IS DOORGEGAAN OP EEN ZEGETOCHT.’

DE CORRESPONDENT: ‘WE ZIJN NOG NOOIT ZO ROMANTISCH GEWEEST WERPT IN ZIJN ALOMVATTENDHEID EEN VERRASSEND LICHT OP TALLOZE DEBATTEN DIE WE VANDAAG DE DAG VOEREN.’

VRIJ NEDERLAND, CAREL PEETERS: ‘KENNEPOHL SIGNALEERT, BESCHRIJFT, MAAR IDEALISEERT NIET.’

REFORMATORISCH DAGBLAD, EWALD MACKAY: ‘GESCHREVEN IN EEN SNELLE, GEKRUIDE STIJL EN MET TREFFENDE VOORBEELDEN EN WAARNEMINGEN.’

VAKBLAD C: AUTHENTICITEIT IS ZELDEN WAT HET LIJKT

OKTOBER 2015

In C, het vakblad voor communicatieprofessionals, verscheen dit artikel van redacteur Bert Pol, tevens verbonden aan de afdelingen psychologie van de Radboud Universiteit en Universiteit Maastricht. Hij schrijft: “De hang naar authenticiteit – het pure – is in onze westerse samenleving alomtegenwoordig, zoals journalist/filosoof Hans Kennepohl met een overvloed aan voorbeelden laat zien: de nadrukkelijk geprofileerde natuurlijke ingrediënten in producten, The Real Taste van Coca Cola, de hausse aan reality tv-programma’s. We lijken te zwelgen in de authentieke emoties van vijftigers en zestigers die een verloren maar nooit vergeten geliefde na tientallen jaren terugzien en elkaar alsof ze weer achttien waren in de armen vallen.”

PODCAST DE CORRESPONDENT

14 FEBRUARI 2015

Ter gelegenheid van Valentijnsdag interviewt Lex Bohlmeijer mij voor De Correspondent. Het resultaat is een podcast van ruim een half uur. Als inleiding schrijft hij: ‘Vandaag is het Valentijnsdag. En dat hebben we geweten. Van alle kanten werd met de dag geadverteerd. KLM met: Liefde is…samen in de wolken zijn. Je ziet twee vliegtuigen met de neuzen tegen elkaar aanwrijven. O, de liefde! Toch opvallend, romantiek en techniek in een innige omhelzing. Harde techniek tegenover zachte gevoelens. Maar dat is de kracht van de romantiek: het incorporeert elementen die ermee op gespannen voet staan. Dat is in ieder geval de stellige overtuiging van filosoof Hans Kennepohl (1967). Hij verdiepte zich tien jaar in de romantiek en kwam erachter dat we romantischer zijn dan we zelf denken. Het is, anders dan je in deze tijd van ‘kille’ cijfers en ‘harde’ wetenschap zou verwachten, zelfs ons dominante wereldbeeld geworden, stelt Kennepohl.’

Klik hier voor de podcast

RECENSIE ARNOLD HEUMAKERS IN NRC HANDELSBLAD

17 OKTOBER 2014

Onder de kop Romantiek maakt de dienst uit zet recensent Arnold Heumakers We zijn nog nooit zo romantisch geweest en The relevance of romanticism – Essays on German romantic philosophy van Dalia Nassar (Oxford University Press) naast elkaar. Hij schrijft over mijn boek: ‘Kennepohl speurt in We zijn nog nooit zo romantisch geweest naar romantische sporen in het alledaagse leven. En ja, dan is er heel wat te vinden, van het herleefde nationalisme tot het enorme belang dat wordt gehecht aan emoties en gevoelens, van het verlangen naar authenticiteit tot de waardering van verbeelding en fantasie. Het klinkt misschien abstract, maar Kennepohl weet er steeds concrete invulling aan te geven. De grote attractie van zijn boek zit niet in de laatste plaats in de aansprekende, vaak hilarische voorbeelden.’

Heumakers noemt We zijn nog nooit zo romantisch geweest een ‘belangrijk boek’ en geeft het 4 ****.

DE STANDAARD RECENSEERT BREDAPHOTO EN VERWIJST NAAR MIJN BOEK

19 SEPTEMBER 2014

Journalist Michiel Leen recenseert BredaPhoto 2014 en het thema Songs from the Heart, waarbij de Nieuwe Romantiek centraal staat. Daarbij refereert hij ook aan We zijn nog nooit zo romantisch geweest.

INTERVIEW NIEUWWIJ.NL

15 SEPTEMBER 2014

Een interview van Robert Reijns voor de site Nieuwwij.nl. Zijn inleiding: ‘Wij kunnen ons niet meer voorstellen dat mensen in de middeleeuwen gevoelens, gedachten en gebeurtenissen toeschreven aan een bron buiten zichzelf, aan God. Volgens filosoof Hans Kennepohl is dat tegenwoordig omgekeerd: ons doen en denken, ons wereldbeeld, wordt vandaag de dag sterk beïnvloed door ‘de romantiek’. We zijn nog nooit zo romantisch geweest, beweert hij in zijn gelijknamige boek. Om te ontdekken hoezeer wij in alledaagse situaties door de romantische geest geleefd worden, geeft hij zijn kijk op een aantal multiculturele drama’s.

Het interview kun je hier nalezen

OPENINGSLEZING BREDAPHOTO 2014

11 SEPTEMBER 2014

BredaPhoto is een internationaal fotofestival dat sinds 2003 elke twee jaar plaatsvindt. Zeven weken lang biedt het festival een gevarieerd programma. Gevestigde fotografen uit binnen- en buitenland staan er naast jong talent. Elke editie heeft een overkoepelend actueel thema. BredaPhoto 2014 duikt met het thema Songs From the Heart in de Nieuwe Romantiek. Op 11 september hield ik de openingslezing waarin ik in ga op hoe de expositie de romantiek op verschillende manieren onderzoekt.

De tekst kun je hier nalezen

INTERVIEW FILOSOFIE MAGAZINE

JULI/AUGUSTUS 2014

In de rubriek ‘Boeken’ een interview met redacteur Alexandra van Ditmars. Ik bespreek voorbeelden van hedendaagse romantiek, beschrijf mijn eigen romantisch gehalte en geef aan wanneer er sprake is van pseudo-romantiek.

RECENSIE REFORMATORISCH DAGBLAD

11 JULI 2014

In de rubriek ‘Boeken’ een bespreking door Ewald Mackay. 

“Al met al een aardig en vrij romantisch boek, geschreven in een snelle, gekruide stjl en met treffende voorbeelden en waarnemingen.”

RECENSIE EN INTERVIEW LIEVE VAN DE VELDE IN DE STANDAARD, HART & HOOFD

24 JUNI 2014

De nieuwe piek van de romantiek: mijn eerste Vlaamse bespreking in kwaliteitskrant De Standaard. De bovenkop boven het artikel luidt Waarom we in de 21ste eeuw weer romantischer zijn dan ooit. Journaliste Lieve van de Velde heeft mijn boek grondig gelezen. Hipsters, Goths & Fauves, pastinaken en het nieuwe vlaggenzwaaien worden langs de meetlat gelegd. Aan het einde zijn er nog 3 vragen die ze me stelde tijdens een compact interview.

RECENSIE OLAF TEMPELMAN IN DE VOLKSKRANT, SIR EDMUND

2 MEI 2014

In zijn artikel Romance Keizerrijk gaat Olaf Tempelman in op mijn stelling dat wij nog nooit zo romantisch zijn geweest. Hij lijkt, gezien de vele voorbeelden die hij zelf aandraagt, gegrepen door de gedachte dat de romantiek alom vertegenwoordigd is en eindigt met ‘De romantiek stond tijdens de Romantiek pas in haar kinderschoenen.’ Tempelman neemt drie pagina’s de ruimte voor zijn recensie en geeft We zijn nog nooit zo romantisch geweest 4****.

INTERVIEW MET JOOST VAN VELZEN VOOR DAGBLAD TROUW, LETTER & GEEST

26 APRIL 2014

In een 4 pagina-groot interview voor de bijlage Letter & Geest, stelde journalist Joost van Velzen mij onder meer de volgende vraag: 

In uw boek constateert u dat de romantiek op één terrein het onderspit lijkt te delven: het typisch Nederlandse ideaal van het thuisbevallen. Dat schijnt toch niet zo’n heel goed idee te zijn met die relatief hoge babysterfte. Ziet u meer aanvallen op de romantiek?

‘De verrechtsing van de samenleving is minder romantisch, omdat die ervan uitgaat dat de mens van nature slecht is: minder buurtwerkers, maar meer blauw op straat. En de overdaad aan technologie gaat het ons in de verre toekomst misschien moeilijk maken om ons romantische ideaal te blijven najagen. Als mensen een genetisch gemodificeerd karakter hebben, wat is authenticiteit dan nog? Maar een eventuele neergang maken wij zelf niet meer mee, denk ik. Zolang wij leven, blijven we romantici.’

RECENSIE CAREL PEETERS VOOR VRIJ NEDERLAND

4 APRIL 2014

De immer zeer kritische Carel Peeters bespreekt voor Vrij Nederland We zijn nog nooit zo romantisch geweest.

Hij schrijft: ‘We moeten constateren dat de toename van de techniek in het leven tegelijk de toename van het gevoel en de emotie heeft betekend. Techniek en gevoel leiden gescheiden levens, ze leven compleet langs elkaar heen. Ze trekken zich niets van elkaar aan. Of: de gevoelens manifesteren zich juist extra door het oprukken van de techniek. In ieder geval laten de filosofen die over emoties en romantiek schrijven zich niet onbetuigd, getuige de boeken van Rüdiger Safranski (Romantiek), Martha Nussbaum (Politieke emoties) en Maarten Doorman (De romantische orde), het boek waardoor Hans Kennepohl zich liet inspireren. Kennepohl behandelt veel gebieden waarin romantiek een rol speelt, ook al realiseert men zich dat niet: de jeugdcultuur, de dierenliefde, natuurbeheer, consumeren, ambachtelijk werken, spiritualiteit. Hij signaleert en beschrijft, maar idealiseert de romantiek niet (…).’

Lees de recensie hier

KORT INTERVIEW MET MANFRED KEMP, RKK, KRUISPUNT

5 APRIL 2014

Zijn Herman Brood en André Hazes romantische helden? Ik vertel er kort over, halverwege de uitzending vanaf de 25e minuut.

Beluister de uitzending hier

ELSEVIER STIJL-BIJLAGE

4 SEPTEMBER 2013

Wat Lord Byron en Johnny Depp delen. Essay over de invloed van romantiek op mode. Eerdere auteurs van dit halfjaarlijkse essay waren Remco Campert, Tom Lanoye en Herman Koch.

DAGBLAD TROUW

27 NOVEMBER 2007

Face- en buiklift horen bij de natuur. Opiniërend artikel over de rol van romantiek in de maatschappelijke discussie over cosmetische chirurgie.

Lees het artikel hier